Rädsla är farligt.

Att vara nykomling till Sverige kan skapa rädsla, att få nykomlingar till Sverige kan skapa rädsla.

Att inte förstå språket kan skapa rädsla. Att inte bli accepterad kan skapa rädsla.

Av dom som kommer till vårt land pga konflikter i deras hemland är de flesta rädda och skrämda av idioter som inte vet vad mänskliga rättigheter är för nåt.

Att vi i detta sekulariserade samhälle inte förstår att deras religion är så stark kan också skrämma.

Detta skapar motsättningar, rädsla och osäkerhet i båda läger. Hur gör man för att minska detta? Det bästa jag kan komma på är att man vågar ta steget och ta kontakt. De som är nyanlända måste upplysas om våra värderingar, vårt sätt att leva och vårt sätt att se på våra medmänniskor. Kvinnorna i vårt samhälle täcker sig inte med schalar, dom klär sig som dom vill, men deras integritet är oinskränkt i alla lägen. Om de med muslimsk tro anser att klädseln ska följa ettvisst mönster så måste vi acceptera det. Tvinga människor till en förändring brukar aldrig sluta väl.

Men det innebär inte att det inte kan uppstå knepiga situationer, vad händer om en svensk familj bjuder en muslimsk att följa med till badstranden en varm sommardag för att sola och bada?

I Sverige har vi arbetstider, hur anpassar sig en muslim till detta utan att hamna i konflikt med sin religion, vi avbryter inte arbetet för bönestunder…

Jag tror alla vill leva i fred och känna trygghet. Men jag tror att dom som ska ha en chans att komma in i det svenska samhället måste anpassa sig till vårt sätt att leva, annars är risken stor för utanförskap och med det följer gärna missbruk och kriminalitet.

Stora frågor, jag vet, men ack så viktiga. Vem tar upp dessa med de nyanlända? är dom beredda att ta steget? Jag tror att vi svenskar är beredd att ta steget åt andra hållet…..

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s